Alergia na roztoče domáceho prachu

     Bytový prach pozostáva z rôznych čiastočiek, niektoré (hlavne tie väčšie) nealergizujú, ale dráždia mechanicky dýchacie cesty. Preto aj zdravý človek môže pri expozícii prachu kýchať alebo ho môže prach dráždiť na kašeľ. Neznamená to, že má alergiu na prach. Súčasťou bytového prachu sú okrem iného aj čiastočky pochádzajúce z roztočov. Roztoče sú mikroskopické článkonožce, zdrojom alergénov sú ich rozpadnuté telá, sliny a výkaly.  U predisponovaného jedinca môžu alergizovať a vyvolávať alergické príznaky ako je nádcha, zápal spojiviek, ekzémové prejavy, priedušková astma.  Keďže roztoče sa vyskytujú v domácnosti celoročne, tak aj prejavy roztočovej alergie sú celoročné. Typické je zhoršenie príznakov počas vykurovacej sezóny, kedy je v byte teplo a vlhko.

        V domácom prostredí je najviac zastúpený druh Dermatophagoides pteronyssimus, menej často Dermatophagoides farinae. Pre svoje rozmnožovanie vyžadujú vyššiu teplotu a vlhkosť prostredia (ideálne 25 °C a vlhkosť 55-75%). Z uvedeného dôvodu sa im najviac darí v lôžkach, kde majú zároveň dostatok živín. Živia sa odumretými kožnými bunkami.  Dokážu sa veľmi rýchlo reprodukovať, samička kladie počas života 20-80 vajíčok. Z jedného roztoča môže byť v priebehu pár týždňov milión. Hlavné opatrenia na zníženie výskytu roztočov sa zameriavajú na udržiavanie primeranej teploty a vlhkosti domáceho prostredia a starostlivosť o lôžka. Opatrenia by mali byť realizované pravidelne. Častejšia výmena posteľného prádla, pranie pri vyšších teplotách (minimálne 60 °C), žehlenie prádla, expozícia mrazu alebo slnečnému žiareniu znižujú koncentráciu roztočov. Optimálne je obmedziť alebo zbaviť sa čalúneného nábytku, ozdobných textílií, kobercov, plyšových hračiek, ktoré sú zdrojom prachu. Pelechy a klietky domácich miláčikov môžu byť tiež zdrojom roztočov, preto je vhodné ich pravidelne čistiť a neumiestňovať ich do spacej miestnosti alergika.  Na trhu sú dostupné tiež prípravky proti roztočom (akaricídy), ktoré je vhodné aplikovať v pravidelných intervaloch. Alternatívou je prípravok obsahujúci prírodné rastlinné extrakty napodobňujúci feromóny, o ktorom si môžete prečitať tu: https://exaller.com. Vankúše a prikrývky s obsahom peria a  kožušiny sú pre roztočového alergika nevhodné, môžu byť zdrojom roztočových alergénov.  Namiesto toho je vhodné uprednostniť syntetické materiály, ktoré sa dajú ľahko udržiavať a  prať pri vyššej teplote. Rozmnožovaniu roztočov zabraňujú tiež protiroztočové obliečky, napríklad tieto: https://proalergiky.cz.

      Prejavy roztočovej alergie zahŕňajú alergickú nádchu ako je upchávanie nosa, výtok z nosa, kýchanie, zápal spojiviek, ekzémové prejavy. Pri neliečení hrozí rozvoj prieduškovej astmy, ktorá sa prejavuje kašľom, „pískaním“, zadýchavaním. Prejavy roztočovej alergie sa môžu objavovať celoročne so zhoršením v období vykurovacej sezóny, kedy je v byte teplo a vlhko. Typickým prejavom je zhoršenie príznakov po zaľahnutí do postele, upchávanie nosa a sťažené dýchanie nosom, prípadne aj dráždenie na kašeľ počas spánku. Alergiu na roztoče možno spoľahlivo diagnostikovať kožnými testami a vyšetrením špecifických IgE protilátok z krvi. Lieky na alergiu (antihistaminiká a kortikoidy) tlmia alergický zápal na slizniciach a uľavujú od symptómov alergie. Po ich vysadení sa príznaky vracajú.  Alergénová imunoterapia lieči príčinu alergiu, ak sa užíva správne a dostatočne dlho (3-5 rokov), môže byť jej efekt dlhodobý. Zároveň zníži spotrebu ostatných protialergických liekov a môže zabrániť rozvoju prieduškovej astmy. Pri tejto liečbe sa aplikuje alergénový extrakt pod jazyk alebo injekčne v postupne stúpajúcich dávkach, ktoré vedú k rozvoju tolerancie alergénu. O alergénovej imunoterapii sa dočitate tu: https://imunoalergolog.com/blog/alergénová-imunoterapia-1.